ChristenUnie: opvangcapaciteit AZC Katwijk voorlopig behouden

Gert Varkevisser —  9 september 2015

Er zijn plannen om de opvangcapaciteit van het tijdelijke asielzoekerscentrum in Katwijk af te bouwen van 1200 naar 600 plaatsen om zodoende op die plek een permanent asielzoekerscentrum te ontwikkelen. De ChristenUnie vindt het echter verstandiger om de tijdelijke 1200 plaatsen voorlopig te houden en de besluitvorming over het permanent asielzoekerscentrum met enkele jaren aan te houden.

azc katwijk

“We kunnen toch niet als gemeenteraad besluiten dat we de opvang gaan halveren terwijl honderdduizenden vluchtelingen Europa zijn binnengekomen en Nederland een enorm tekort aan opvanglocaties heeft?”, zegt Gert Varkevisser namens de ChristenUnie. “Katwijk zou een verkeerd signaal geven als we tot halvering over gaan. Juist nu is het belangrijk dat er voldoende bedden zijn.”

De ChristenUnie is daarom van mening dat met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) goede afspraken moeten worden gemaakt over het tijdelijk behouden van de 1200 plaatsen in Katwijk. Varkevisser: “Discussie over een permanent asielzoekerscentrum kan over twee of drie jaar ook nog wel. Het is bovendien verstandig om eerst aan te kijken hoe het asielvraagstuk zich de komende jaren ontwikkelt. De impact van de aanhoudende vluchtelingenstroom op het landelijke en lokale beleid en ook op de samenleving kunnen we nog niet overzien.”

Gert Varkevisser

Posts

Gert Varkevisser (37 jaar) is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Na zijn studie Bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden is Gert sinds 2002 werkzaam bij de Rijksoverheid. Sinds 27 oktober 2011 is Gert toegetreden tot de gemeenteraad van Katwijk.

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.

Eén reactie aan ChristenUnie: opvangcapaciteit AZC Katwijk voorlopig behouden

 1. Geachte redactie,

  Ik ben voor directe opvang van asielzoekers.
  De burgermeester van Katwijk zit in het bestuur van Leger des Heils Stichting Welzijn- en Gezondheidszorg. Ik bewonder het Leger zeer maar vraag mij af waarom het Leger geen asielzoekers opvangt in haar conferentie- en vakantieoord aan de Goorsteeg in Lunteren op de Veluwe.

  In dit centrum kan het Leger des Heils moeiteloos honderden opvangen in de hotelkamers (die nu toch leeg staan) en in al die grote conferentieruimten. Er is een zeer goede en grote restaurant beschikbaar.

  Kunt u dit bericht doorsturen aan de burgermeester, de geachte heer Wienen. Bij voorbaat dank.

  Mvg. Drs. Joop Rozema