ChristenUnie: Katwijk in 2030 een klimaatneutrale gemeente!

Gerard Mostert jr. —  17 februari 2015

De ChristenUnie vindt dat de gemeente Katwijk een duidelijke doelstelling moet nemen op het gebied van duurzaamheid. Het besef dat de aarde niet van ons is maar van God maakt dat de ChristenUnie duurzaamheid een belangrijk thema vindt.

Raadslid Gerard Mostert jr. stelde voor om Katwijk in 2030 een klimaatneutrale gemeente te laten zijn. Deze opgave is niet gemakkelijk. “De ChristenUnie ziet het als haar opdracht om de aarde te bouwen en te bewaren. Daarom moeten we duidelijke doelstellingen neerzetten die ons scherp houden om deze opdracht uit te blijven voeren.” Volgens de ChristenUnie heeft duurzaamheid niet alleen te maken met energie maar ook met vervoer (goed openbaar vervoer en mogelijkheden voor het opladen van elektrische auto’s), openbare ruimte, groen en nog veel meer. De ChristenUnie wil dat er op alle terreinen in Katwijk winst geboekt gaat worden de komende jaren. Een belangrijke stap moet zijn om de gemeente het goede voorbeeld te laten geven. Als voorbeeld noemt Mostert de straatverlichting: “De ChristenUnie roept al jaren dat de straatverlichting zuiniger kan door er duurzame verlichting in te stoppen. Zo laat je als gemeente zien dat je duurzaamheid in alles serieus neemt.”foto duurzaamheid

Daarnaast is de ChristenUnie aan de slag gegaan om nieuwe initiatieven te vinden om deze doelstelling te bereiken.
Een bezoek aan de EigenWijkse energiecoöperatie in Wijk Bij Duurstede liet zien dat er nog genoeg te doen is voor de overheid om lokale initiatieven op het gebied van duurzame energie te ondersteunen en barrières weg te nemen. Henk Muis voorzitter van de EigenWijkse energiecoöperatie vertelde over het project waarbij het dak van een oude steenfabriek vol gelegd gaat worden met zonnepanelen. De energie wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en de opbrengst gaat naar de leden van de coöperatie. “Dergelijke initiatieven laten zien dat duurzaamheid niet alleen goed is voor de schepping maar ook voor de portemonnee”. Aldus Mostert.

De hele raadsbijdrage van de ChristenUnie kunt u lezen via deze link Bijdrage duurzaamheid.docx

Gerard Mostert jr.

Posts

Mijn naam is Gerard Mostert, ik ben 28 jaar, en ik werk bij ProDemos in Den Haag als educatief medewerker en coach. Ik ben actief in het verenigingsleven als muzikant bij de Flora Band. De ChristenUnie is mijn partij omdat wij bouwen aan een toekomst voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Ik wil mij inzetten voor een gemeente die ambitie heeft om de schepping te onderhouden en te bewaren. Samen met mijn collega raadsleden maak ik mij sterk voor een samenleving waar we oog hebben voor elkaar. Niet ik, maar wij! In mijn politieke werk geeft Gods woord mij het fundament waarop ik mijn steentje bij kan dragen.

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.

Eén reactie aan ChristenUnie: Katwijk in 2030 een klimaatneutrale gemeente!

  1. Gerard,

    Een geweldig initiatief!

    Veel zegen met de verdere uitwerking en het enthousiast maken van de Katwijkse bewoners,

    Jan Mimpen
    Duurzaamheids adviseur Rijksvastgoedbedrijf