Geslaagd werkbezoek ChristenUnie met Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber

Gerard Mostert jr. —  28 februari 2014

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) nam op vrijdag 21 februari deel aan het werkbezoek van de ChristenUnie. Allereerst werd GGZ-instelling De Brug bezocht, die bekend is als de instelling die hulp biedt aan mensen die kampen met een verslaving. Ook de Kringloopwinkel van De Brug in ’t Heen is bij velen bekend. Minder bekend is dat bij de Kringloopwinkel, die zonder subsidie van de gemeente draait, op het moment 29 mensen worden klaargestoomd om terug te keren in de maatschappij. Het gaat om ex-verslaafden, ex-gedetineerden en mensen die leven van een uitkering. De Brug leert hen om te wennen aan het arbeidsleven en om weer structuur aan te brengen in de dag. De re-integratie van deze mensen gaat gepaard met persoonlijke begeleiding op de werkvloer. Enkele van de werknemers wonen in het Woonhuis van De Brug waar ze worden begeleid tot zelfstandig wonen.

P1100503

​Een ander initiatief is het Inloophuis in de Schaepmanstraat. Het inloophuis is een plek waar mensen met een verslavingsachtergrond, psychiatrische achtergrond en/of dak en thuislozen van harte welkom zijn. Zes dagen per week kunnen mensen hier terecht voor eten, ontspanning, een goed gesprek en gezellig samenzijn. Enkele vaste bezoekers vertelden vol trots dat zij hier graag komen. ‘Buiten is de jungle, maar hier vind ik een luisterend oor en kan ik mezelf zijn’, zei een van hen.

Directeur Diana Bancken vertelde over de ontwikkelingen bij De Brug, waaronder de groei van De Brug en de nieuwbouwplannen. Ook vertelde zij over de steeds strakkere regels vanuit het Rijk die goede zorg onder druk zetten. Carla Dik-Faber gaf aan dat zij hiervoor aandacht zou vragen in de Tweede Kamer. In het kader van de nieuwe WMO gaf Diana Bancken aan dat de gemeente juist gebruik zou moeten maken van Katwijkse zorgorganisaties met veel vrijwilligers. Zorg dicht bij mensen maakt zorg goedkoper. De ChristenUnie is trots op De Brug en al het werk dat zij verrichten. De medewerkers en ruim 200 vrijwilligers doen hun werk met liefde en passie.

´s Middags stond een bezoek gepland aan de prachtige gerberakwekerij Esmeralda in Rijnsburg. De kwekerij scoort goed in het kader van duurzaamheid en milieuvriendelijk telen. Door investeringen als een warmte-krachtkoppeling, assimilatiebelichting en een warmteopslagtank kan er met een lager energieverbruik geteeld worden. Ook heeft deze kweker mensen met een arbeidshandicap in dienst. De ChristenUnie moedigt bedrijven als deze aan om deze duurzame trend van telen en maatschappelijk verantwoord ondernemen voort te zetten. Tijdens het werkbezoek is er samen met vertegenwoordigers uit de bedrijfstak (FloraHolland en LTO) besproken hoe het milieuvriendelijk ondernemer verder kan worden ontwikkeld. Ook hier was het nuttig dat de lokale kwesties gelijk konden worden meegegeven aan Carla Dik-Faber die in de Tweede kamer allerlei wetten op dit punt van duurzaam ondernemen bespreekt. Het is mooi om te zien dat er in onze gemeente zulke hardwerkende ondernemers zijn die zich tevens inzetten voor duurzaamheid. De ChristenUnie wil zich blijven inzetten voor een duurzaam Katwijk!

Gerard Mostert jr.

Posts

Mijn naam is Gerard Mostert, ik ben 28 jaar, en ik werk bij ProDemos in Den Haag als educatief medewerker en coach. Ik ben actief in het verenigingsleven als muzikant bij de Flora Band. De ChristenUnie is mijn partij omdat wij bouwen aan een toekomst voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Ik wil mij inzetten voor een gemeente die ambitie heeft om de schepping te onderhouden en te bewaren. Samen met mijn collega raadsleden maak ik mij sterk voor een samenleving waar we oog hebben voor elkaar. Niet ik, maar wij! In mijn politieke werk geeft Gods woord mij het fundament waarop ik mijn steentje bij kan dragen.

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.