Nieuwe kans voor restauratie toren Oude Kerk

Gert Varkevisser —  18 januari 2014

De toren van de Oude Kerk moet snel weer wit worden. De ChristenUnie dringt daar al enige tijd op aan bij de gemeente. Vorig jaar tipte de ChristenUnie de gemeente over een fikse subsidiepot bij de provincie Zuid-Holland. De gemeente diende de subsidieaanvraag in, maar die mislukte helaas. Er is nu een nieuwe kans. De provincie stelt opnieuw 1,5 miljoen euro ter beschikking voor de restauratie van rijksmonumenten. De gemeente heeft tot 28 februari 2014 de tijd een subsidieaanvraag in te dienen.

oude kerk katwijk

bron: http://prretje.wordpress.com (Irene van der Plas)

“De gemeente moet deze kans met beide handen aangrijpen en zorgen dat er dit keer wel provinciaal geld beschikbaar komt”, stelt Gert Varkevisser, raadslid voor de ChristenUnie. “Het is ons een doorn in het oog dat de toren van de Oude Kerk nog steeds niet gerestaureerd is. De ChristenUnie wil juist dat beeldbepalende monumenten zoals de Oude Kerk en de Visserijschool in ere worden hersteld.” De ChristenUnie zal donderdag in de gemeenteraad vragen stellen over het gebruik maken van deze subsidieregeling.

Stimuleren werkgelegenheid
‘Rijksmonumenten zijn beeldbepalend. Restauratie is niet alleen goed voor het monument zelf, maar geeft ook een impuls aan de ruimtelijke kwaliteit en de economie in de omgeving van het monument.’ Deze zin komt uit de subsidieregeling van de provincie. Vorig jaar mislukte een subsidieaanvraag van de gemeente voor de toren van de Oude Kerk, waarvan de gemeente eigenaar is. De gemeente droeg zelf te weinig bij aan de restauratie en kon niet garanderen dat er leerling-werkplaatsen werden ingezet. Daar kan de gemeente bij de nieuwe subsidieaanvraag van leren. De Katwijkse monumentenreserve is op peil en er zijn genoeg Katwijkse bedrijven die met leerlingen aan de slag willen.

Ook kerkelijke gemeenten
Eigenaren, beheerders en exploitanten van rijksmonumenten kunnen bij de provincie subsidie aanvragen. Dus ook de kerkelijke gemeenten. Denk aan de Nieuwe Kerk in Katwijk, de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn en de Grote Kerk (Laurentiuskerk) in Rijnsburg.

Gert Varkevisser

Posts

Gert Varkevisser (37 jaar) is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Na zijn studie Bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden is Gert sinds 2002 werkzaam bij de Rijksoverheid. Sinds 27 oktober 2011 is Gert toegetreden tot de gemeenteraad van Katwijk.

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.

3 reacties aan Nieuwe kans voor restauratie toren Oude Kerk

 1. Het wordt inderdaad de hoogste tijd dat de Oude Kerk weer mooi wit wordt. Zaterdag schreef ik al op m’n blog: “Iedere schilder weet hoe dat moet, een muurtje witten.” Zoveel monumenten heeft Katwijk niet meer, dus dat moet geen probleem zijn. Dat geel wat nu op de muren zit ziet er ook niet uit. Vroeger was ook nooit een probleem om de kerk jaren achtereen mooi wit te houden. Dat moet nou eenmaal om de zoveel jaar gebeuren. En de visserijschool, alles van waarde wat Katwijk nog heeft, behouden. Er is al genoeg gesloopt. Zo jammer!

  • Gert Varkevisser 20 januari 2014 at 09:22

   Het wit maken moet er nu maar eens snel van komen! Vorig jaar twee keer aandacht gevraagd, nu derde keer nadat ik vorige week ontdekte dat de subsidieregeling bestaat. Er schijnt nog steeds discussie te zijn over de beste aanpak, maar hoelang moet je discussiëren en onderzoeken? Mijn verfroller ligt met smart te wachten! 😉
   We moeten onze monumenten goed bewaren en ze bouwen waar dat kan en past binnen de omgeving.

Trackbacks en Pingbacks

 1. Oude Kerk Katwijk en Grote Kerk Rijnsburg snel in ere herstellen | ChristenUnie Katwijk - 25 januari 2014

  […] moeten in ere worden gehouden, vindt de ChristenUnie. Vorige week schreef de partij op haar website: ‘Het is ons een doorn in het oog dat de toren van de Oude Kerk nog steeds niet gerestaureerd is. […]