ChristenUnie Katwijk op bezoek bij het Alzheimer Café

Atie Kuijt —  17 december 2013

Dienstencentrum de Zwanenburg in Katwijk opent elke tweede woensdag van de maand haar deuren voor het Alzheimer Café. Het is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, maar ook voor partners, familie, zorgverleners en belangstellenden. Het Alzheimer Café is bedoeld om ervaringen met elkaar uit te wisselen en om in contact te komen met lotgenoten. ChristenUnie Katwijk heeft één van deze avonden bijgewoond.

foto

Iedere avond is onderverdeeld in drie segmenten. Na het welkomstwoord volgt een informatief gedeelte in de vorm van een interview. Het thema van deze avond was ´Beschermende hulp´. Dit werd nader uitgelegd door een gesprek tussen een medewerker van de GGZ en een notaris. Het is namelijk verstandig om tijdig allerlei zaken op orde te hebben, voordat iemand die lijdt aan dementie dit niet meer zelf kan regelen. Het verschil tussen volmacht, bewindvoerderschap en curatorschap werd besproken, inclusief de voor- en nadelen van elk. Het was geen gemakkelijk onderwerp, maar zeker wel van groot belang.

Voordat de bezoekers de tijd krijgen om vragen te stellen over het onderwerp, vindt er een korte pauze plaats. De avond wordt uiteindelijk afgesloten door een gezellig samenzijn.

Het aantal mensen met dementie blijft helaas toenemen. Het Alzheimer Café is een hartverwarmende ontmoetingsplek met medewerkers die oog hebben voor het leed dat de ziekte met zich meebrengt. Om nog betere zorg te kunnen bieden dat in het belang is van dementerenden en mantelzorgers, moet er geld vrij komen voor ontmoetingscentra en dagbesteding. Een geweldig initiatief als dit café moet daarom ook gesteund worden volgens ChristenUnie Katwijk.

Atie Kuijt

Posts

Vanuit het geloof dat God regeert, neem ik mijn verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren in onze samenleving. Vanuit de politiek, vanuit de ChristenUnie, zet ik me in voor een betrokken, maar ook stabiel bestuur. Daarbij gaat het om het welzijn van jong en oud, sterk en kwetsbaar, van gezinnen en alleenstaanden. Betrokkenheid in de samenleving betekent voor mij dat ik dicht bij de burger sta, dat ik serieus naar hen luister. Hun inbreng en overtuiging spelen een belangrijke rol in mijn overwegingen om tot besluiten te komen. Niet over de hoofden van de burgers heen, maar samen met hen! Met politieke spelletjes houd ik mij niet bezig. Mijn motto is: Je praat niet alleen, maar je doet ook wat je zegt.

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.