ChristenUnie bezoekt Binders die pionieren

Atie Kuijt —  25 november 2013

Sinds 9 oktober heeft Katwijk aan den Rijn een nieuw wijkservicecentrum, genaamd Binders. Enkele fractieleden van de ChristenUnie Katwijk zijn op 12 november langs geweest om te kijken wat voor werk hier wordt verricht.
P1060307
Het wijkservicecentrum is een initiatief van Het Raamwerk, Het Lichtpunt, de Gemiva-SVG groep en de gemeente Katwijk. Gezien het feit dat er is gekort op de vervoerskosten, is er gezocht naar een oplossing om mensen met een beperking dichtbij een plek te geven waar ze een zinvolle dagbesteding kunnen hebben. Zij kunnen nu in hun eigen woonplaats naar de dagbesteding.

Binders heeft als doel om mensen met een beperking zelfstandiger te laten functioneren. Een beperking betekent niet per definitie dat iemand niks meer kan. Het wijkservicecentrum biedt juist de mogelijkheid dat deze mensen die diensten willen verlenen in de samenleving, dit ook daadwerkelijk kunnen doen. Om dit te kunnen uitvoeren, is het wijkservicecentrum afhankelijk van de samenwerking met organisaties en mensen uit de buurt. Per cliënt wordt er gekeken naar passend werk om te doen tijdens de dagbesteding. Enkele voorbeelden hiervan zijn de boodschappenservice, het klein groenonderhoud en het opruimen van het schoolplein. Het centrum is bovendien niet alleen bedoeld voor mensen met beperking, want ook vrijwilligers, mantelzorgers en mensen die gezelligheid zoeken zijn van harte welkom.

De ChristenUnie heeft met eigen ogen kunnen zien wat voor goed werk er wordt verricht bij Binders. Er hangt een ontspannen, gemoedelijke en vrolijke sfeer in het centrum; de cliënten hebben het naar hun zin en het personeel heeft een enorme wilskracht om van dit centrum een succes te maken. Tot 2015 heeft Binders de tijd om het pionierswerk een goede invulling te geven, omdat vanaf 2015 de gemeente verantwoordelijk is om vanuit de WMO zorg te dragen voor een passende dagbesteding voor mensen met een beperking. De ChristenUnie Katwijk is zeer benieuwd naar de evaluatie en hoopt dat deze positief uitvalt.

Atie Kuijt

Posts

Vanuit het geloof dat God regeert, neem ik mijn verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren in onze samenleving. Vanuit de politiek, vanuit de ChristenUnie, zet ik me in voor een betrokken, maar ook stabiel bestuur. Daarbij gaat het om het welzijn van jong en oud, sterk en kwetsbaar, van gezinnen en alleenstaanden. Betrokkenheid in de samenleving betekent voor mij dat ik dicht bij de burger sta, dat ik serieus naar hen luister. Hun inbreng en overtuiging spelen een belangrijke rol in mijn overwegingen om tot besluiten te komen. Niet over de hoofden van de burgers heen, maar samen met hen! Met politieke spelletjes houd ik mij niet bezig. Mijn motto is: Je praat niet alleen, maar je doet ook wat je zegt.

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.

Eén reactie aan ChristenUnie bezoekt Binders die pionieren

  1. Wilma Heemskerk 25 november 2013 at 19:43

    Mijn man zit ook bij de “Binders” vanwege MS kan hij niet werken. Het initiatief is heerlijk, hij zat in Leiderdorp en nu scheelt het dus ook veel reistijd. Alleen is het een beetje krom de mensen doen vrijwilligers werk maar moeten wel hun bijdrage aan het CAK blijven betalen. Eigenlijk zou dit niet meer moeten omdat ze toch een arbeid verrichten waarbij ze anderen helpen. Bedrijven profiteren van deze mensen.