Goedkoper zwembad, geen tariefsverhoging

Gert Varkevisser —  16 juli 2013

De plannen voor zwembad Aquamar zijn te duur. Het voorstel van het College om 18,7 miljoen euro te investeren in een zwembad en tevens de tarieven met 10% te verhogen stuit op weerstand bij de ChristenUnie. Veel mensen, veel gezinnen ervaren aan den lijve de crisis en met nog meer forse bezuinigingen op komst is het geen goed signaal om zo’n forse investering te doen en ook nog eens de tarieven voor het zwembad te verhogen.

zwembad aquamar

Een tariefsverhoging kan er bovendien toe leiden dat minder mensen gaan zwemmen en er tekorten gaan ontstaan. De ChristenUnie heeft dan ook in de gemeenteraad gesteld dat de investeringskosten omlaag moeten en de tariefsverhoging moet worden geschrapt. Het zwemmen moet betaalbaar blijven.

Renovatie of nieuwbouw?
Die vraag hangt al jaren boven de markt. In 2008 gingen plannen voor nieuwbouw in de Duinvallei van tafel. Het plan was te duur: 35 miljoen euro. De jaren daarna is uitgebreid onderzoek gedaan naar renovatie. In 2012 wilde het College renovatie voorstellen, totdat N.V. Sportfondsen Katwijk (de exploitant van het zwembad) aangaf twijfels te hebben bij de meerwaarde van renovatie en de voorkeur uitsprak voor nieuwbouw. Het College presenteerde uiteindelijk een nieuw wedstrijdbad (35×25 meter), een nieuw recreatiebad en een apart instructie/doelgroepenbad. Het huidige zwembad verdwijnt met dit voorstel.

Nog geen definitieve keuze
De ChristenUnie heeft nog geen definitieve keuze gemaakt. De ChristenUnie wil goede zwemvoorzieningen voor zoveel mogelijk doelgroepen realiseren. Nieuwbouw biedt dan – voor de komende 40 jaar – meer mogelijkheden. Met name het nieuwe recreatiebad met grotere peuter- en kleuterbaden, een waterspeeltuin, een 40 meter lange glijbaan en een ligweide heeft veel te bieden aan gezinnen met kinderen. Nieuwbouw heeft ook het voordeel van minder energieverbruik, een aantrekkelijkere horecavoorziening en een betere exploitatie. Het zal meer bezoekers trekken. Renovatie heeft als voordeel dat het 50 meter bad behouden blijft en tegelijkertijd het nadeel dat het minder lang meegaat (20 jaar). Ook zal het zwembad geruime tijd dicht moeten, wat verlies aan inkomsten betekent en zeer waarschijnlijk ook verlies van vaste bezoekers. Bovendien is onduidelijk wat de exacte staat is van de 45 jaar oude ‘zwembak’. Er is een risico op meerkosten nu er her en der al wat betonrot is gesignaleerd. Een definitieve keuze wordt na de zomer gemaakt als bekend is wat er van de investeringskosten af gaat en als de tariefsverhoging van tafel is.

Gert Varkevisser

Posts

Gert Varkevisser (37 jaar) is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Na zijn studie Bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden is Gert sinds 2002 werkzaam bij de Rijksoverheid. Sinds 27 oktober 2011 is Gert toegetreden tot de gemeenteraad van Katwijk.

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.