Parkeren met pin en mobiel in Katwijk?

Gert Varkevisser —  11 juni 2013

Betalen met je pinpas of mobiel bij een parkeerautomaat in Katwijk, kan dat? Je zou denken dat dit wel kan. We leven tenslotte in een tijdperk waarin pinnen de normaalste zaak van de wereld is en ook het mobiel betalen steeds meer gemeengoed wordt.

betaald parkeren pinnen

En toch is het in Katwijk niet mogelijk om met pinpas of mobiele telefoon te betalen voor het parkeren van je auto. Maar naar verwachting komt daar binnenkort verandering in. “Op dit moment worden de verschillende scenario’s onderzocht om te zien welke vorm van mobiel betalen voor Katwijk het meest geschikt is. Aansluitend is het de intentie om deze betaalwijze ook in Katwijk door te voeren.” Dat antwoord geeft het College op vragen van de ChristenUnie. Ook wordt onderzocht hoe het betalen met de pinpas kan worden uitgevoerd bij de parkeermeters.

Ruim 10 dagen defecte parkeerautomaten
Aanleiding voor de vragen van de ChristenUnie was het feit dat ondergetekende, eind mei, in een week tijd bij drie verschillende parkeerautomaten in Katwijk Centrum niet kon chippen. Een winkelier wist te melden dat dit reeds tien dagen aan de gang was en dat veel klanten hun onvrede uiten. Die onvrede was inderdaad duidelijk zichtbaar. Diverse mensen keerden onverrichte zaken en hoofdschuddend of boos terug naar hun auto, of naar de volgende parkeerautomaat, die, als ze pech hadden, het ook niet deed. “Waarom kan je hier niet pinnen of mobiel betalen, ik heb tegenwoordig nooit meer contant geld op zak”, riep een toerist boos.

Geen goed visitekaartje
Het kan gebeuren dat er een parkeerautomaat stuk gaat. Maar het is toch jammer te moeten constateren dat dit bij drie apparaten het geval was en al tien dagen lang. En dat er buiten contant betalen geen alternatief is. Dat is geen goed visitekaartje voor het winkelgebied. De gemeente heeft inmiddels maatregelen getroffen: de chipmogelijkheid is hersteld en er is geregeld dat de gemeente zelf (ipv de leverancier) snel het herstel kan verrichten als het nog een keer gebeurt.

Betalen met pin en mobiel
Omdat steeds minder mensen contant geld op zak hebben en betalen met de chip per 1 januari 2015 niet meer kan, is het wenselijk dat het betalen via pin en mobiel wordt doorgevoerd bij de parkeerautomaten. De gemeente is de mogelijkheden aan het onderzoeken en heeft ook de intentie om dit vervolgens mogelijk te maken. Nog even geduld dus…en in de tussentijd veel losse euro’s in de auto leggen.

Gert Varkevisser

Posts

Gert Varkevisser (37 jaar) is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Na zijn studie Bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden is Gert sinds 2002 werkzaam bij de Rijksoverheid. Sinds 27 oktober 2011 is Gert toegetreden tot de gemeenteraad van Katwijk.

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.