Toekomst huurders in Katwijk

Atie Kuijt —  6 december 2012

Op donderdag 22 november was ik als raadslid gast tijdens de jaarvergadering van de Stichting Huurdersbelangen De Duinstreek in Huys ten Britten. Een interessante avond met sprekers over o.a. de gevolgen van het regeerakkoord voor het huurbeleid.

Dunavie bracht slecht nieuws niet alleen vanwege de hele hoge huurverhogingen, maar ook over de rekening van het Rijk van 2 miljard euro voor  woningbouwcorporaties. Voor Dunavie betekent dit dat 1,2 miljoen euro betaald moet worden en deze beslissing van het kabinet werpt Er zal een oplossing moeten komen.

Er waren tevreden huurders, maar ook kritische! Enkele punten van zorg werden door de huurders aangedragen. Allereerst de verhoging van de huur. Kunnen mensen nog wel blijven wonen met zulke huurverhogingen in aantocht? Een ander punt is dat ouderen graag kleiner zouden willen gaan wonen, maar dat niet doen omdat ze voor de nieuwe woning een veel hogere huur moeten betalen. Betekent dus gewoon dat ze in een te groot huis blijven wonen, dat er voor zorgt dat de doorstroming klein blijft. Huurders stelden voor om de oude huurprijs mee te nemen naar de nieuwe (senioren)woning. Dit biedt kansen voor de doorstroming. Kijk naar Leiden, waar het al gebeurt.

Een duidelijk antwoord hierop kregen de huurders niet. Dunavie wacht de uitkomsten van deze pilot af die tot eind december van dit jaar loopt in Leiden. Daarna bekijkt Dunavie wat het zal betekenen voor huurders in Katwijk.

Kortom het was een avond met pittige discussies, maar ook met leuke gesprekken met enthousiaste ouderen. Het was goed om erbij te zijn en te horen ook van de huurders wat er bij hen leeft.

Atie Kuijt

Posts

Vanuit het geloof dat God regeert, neem ik mijn verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren in onze samenleving. Vanuit de politiek, vanuit de ChristenUnie, zet ik me in voor een betrokken, maar ook stabiel bestuur. Daarbij gaat het om het welzijn van jong en oud, sterk en kwetsbaar, van gezinnen en alleenstaanden. Betrokkenheid in de samenleving betekent voor mij dat ik dicht bij de burger sta, dat ik serieus naar hen luister. Hun inbreng en overtuiging spelen een belangrijke rol in mijn overwegingen om tot besluiten te komen. Niet over de hoofden van de burgers heen, maar samen met hen! Met politieke spelletjes houd ik mij niet bezig. Mijn motto is: Je praat niet alleen, maar je doet ook wat je zegt.

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.