Nieuw Rijnsburgs verzetsmonument

Claudia Noort-Verhoeff —  20 mei 2011

Het verzetsmonument aan het Burgemeester Koomansplein te Rijnsburg is onthuld in januari 2006. Maar vrijwel vanaf het begin heeft het monument, door de wijze waarop het is uitgevoerd en de locatie waar het is geplaatst, niet de uitstraling gehad waarop men had gehoopt.

monument rijnsburg

Sinds november 2008 heeft een werkgroep gewerkt aan een oplossing waarbij er nu uiteindelijk een plan ligt om een nieuwe steen te plaatsen op een nieuwe plek. Het verzetsmonument zal geplaatst worden op de hoek Adijlaan/Burgemeester Koomansplein, waarbij het monument met het front richting het Koomanplein zal worden gericht.

Belangrijk daarbij is dat de vergunning voor de standplaats van de oliebollenkraam aangepast moet worden, de kraam mag niet voor het verzetsmoment staan. Ook naar de tribune die bij de paardenmarkt geplaatst wordt moet gekeken naar een adequate inpassing.

De Rijnsburgse kunstnaar Joop van Egmond heeft een nieuw ontwerp gemaakt waarbij de naamsvermelding van de verzetsmensen het belangrijkste gegeven is. Naast een steen met de namen is er een steen die de algemene tekst vermeld.

De ChristenUnie beseft dat alles wat speelt rond de plannen voor het verzetsmonument gevoelig ligt bij veel mensen. Het is daarbij helaas niet mogelijk een monument qua vormgeving zo te maken waar iedereen van harte mee kan instemmen, daarvoor is herinnering en beleving soms te verschillend. In het contact wat de ChristenUnie met de wijkraad had is dit ook aan de orde geweest.

De ChristenUnie vindt het allerbelangrijkst dat er een waardig verzetsmonument komt met een eigen sfeer, op een historische plek in Rijnsburg. En de ChristenUnie denkt dat daar op deze manier een zorgvuldige invulling aan wordt gegeven.

Claudia Noort-Verhoeff

Posts

Claudia Noort-Verhoeff is bestuurskundige, is getrouwd en heeft twee dochters. De afgelopen twee jaar was ze als raadslid actief binnen de commissie welzijn. Overtuigd dat de politiek echt bij haar past wil ze met de ervaring die ze nu al heeft graag de komende jaren binnen de gemeente Katwijk opbouwen en uitbouwen met de nodige creativiteit.

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.