Symposium Politie

Henk Noordhuis —  2 april 2011

Ik had het u beloofd. Hier een paar opmerkingen over het symposium van de Politie Hollands midden op 23 maart. Het was de moeite waard.

Politie treedt op tegen jeugd

Burgemeesters, raadsleden, beleidsambtenaren, officieren van justitie vertegenwoordigers van woningstichtingen en politiemensen, ze waren er allemaal. Eerst algemene inleidingen. Burgemeester Lenferink van Leiden, tevens korpsbeheerder van Hollands Midden, gaf uitleg over de nieuwe organisatie. Nog los van de Nationale Politie zoals het kabinet wil gaf hij aan dat Hollands Midden wordt samengevoegd met Haaglanden. Ook met de komst van de Nationale Politie wordt dit één gebied. Alles veel verder af van de lokale overheid. Niet de burgemeester, zoals nu, maar de gemeenteraad kan en moet straks aangeven en bespreken hoe het met de politie inzet moet.

Welke invloed dit zal hebben is nog een groot vraagteken. Je lokale situatie en veiligheidsplan goed in kaart en op orde hebben  is een eerste vereiste. Blij ben ik met de plannen  van onze commissie Bestuur om met een uitgebreide enquête in Katwijk een eerste zet te doen. Straks kunnen werken met goede cijfers, concrete locaties en specifieke problemen, is het doel.

In verschillende workshops is in groepen van ongeveer 25 mensen doorgesproken aan de hand van Veiligheidsvragen. Ik beperk me hier tot twee uitspraken vanuit mijn workshop over overlast en leefbaarheid in de woonomgeving. Iedereen was het eens dat de wijkagent in ere hersteld moet worden. Zichtbaar, in de wijk, bereikbaar en bekend. Dit is niet echt nieuw maar nog meer accent hierop kan echt geen kwaad. De tweede: Het capaciteitsgebrek van de Politie is voor een groot deel te wijten aan het gebrek aan gezag. Een boeiende discussie kan ik u verzekeren. Maar er hangt ook veel aan. Huidige mentaliteit, opvoeding, individualisering en egoïsme om er maar een paar te noemen. Op het symposium zijn we er niet uitgekomen hoe we het moeten oplossen. Daar was de bijeenkomst ook te kort voor. In onze gemeente moeten we de antwoorden wel zien te vinden. Het is bittere noodzaak! Doe straks mee aan de enquête en u maakt een goede start.

Henk Noordhuis

Posts

Ik werk al 29 jaar bij de Universiteit van Leiden bij de faculteit Rechtsgeleerdheid. Als leidinggevende in de onderwijsorganisatie heb ik met veel mensen te maken. Dat is ook wat me het meeste boeit. Ik wil graag van u horen hoe u over gemeentezaken denkt of wat u wilt voorstellen want dat komt het raadswerk ten goede. U kunt me persoonlijk benaderen en mag op mijn luisteren rekenen. De Christen Unie is er voor u.

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.