ChristenUnie pleit voor strengere aanpak alcoholmisbruik

admin —  22 februari 2010

De ChristenUnie bepleit een strengere aanpak van alcoholmisbruik door jongeren.

image

Jongeren drinken op te jonge leeftijd, te vaak en te veel. Comazuipen komt regelmatig voor. Ook in Katwijk. De gevolgen zijn groot en zorgwekkend. Overmatig alcoholgebruik leidt tot onherstelbare schade aan de hersenen. Schoolprestaties gaan achteruit, het risico op verslaving neemt fors toe, evenals de kans op dementie vanaf het dertigste levensjaar. De toekomst van de Katwijkse jeugd moet beschermd worden door nu strenger op te treden tegen alcoholmisbruik.

De ChristenUnie pleit voor een aantal maatregelen:

  • Scholen geven aan leerlingen en ouders voorlichting over de schadelijke effecten van alcoholgebruik. De gemeente maakt daarover afspraken met de scholen.
  • Hangplekken worden structureel gecontroleerd. Ouders krijgen informatie over het thuis alcohol drinken door jongeren. Burgers kunnen bij de gemeente melding maken van hangplekken.
  • Indrinken wordt aangepakt. Blaastesten worden ingezet bij schoolfeesten, horeca en evenementen. Wie vooraf (teveel) heeft gedronken, komt niet naar binnen.
  • Als de landelijke overheid het toestaat, moet de gemeente Katwijk de leeftijdsgrens voor het verstrekken van alcohol naar 18 jaar brengen.
  • Er komen extra controles op het verstrekken van alcohol aan jongeren in sportkantines, horeca en supermarkten. Uitbaters die de regels overtreden worden beboet of verliezen hun vergunning.
  • Jongeren die op straat drinken of alcohol aanwezig hebben krijgen een leerstraf (HALT) over de effecten van alcoholgebruik. Ouders worden daarbij betrokken.
  • De norm en het logo “geen 16, geen druppel” wordt overal bekend gemaakt en in beeld gebracht.

admin

Posts

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.