ChristenUnie wil burgers laten stemmen over gemeentevlag

admin —  30 november 2009

Het college van Katwijk heeft een voorstel gedaan voor een nieuwe gemeentevlag. Net als bij het voorstel van het nieuwe gemeentewapen, valt over de vlag het nodige te zeggen. De ChristenUnie ziet een mooie kans om de uiteindelijke keuze bij de inwoners neer te leggen door dit te combineren met de gemeenteraadsverkiezingen. Het ontwerp met de meeste stemmen zal verkozen worden tot de nieuwe vlag van de gemeente Katwijk.
Na de fusie van 2006 moest er voor de nieuwe gemeente Katwijk een wapen en een vlag worden gekozen. Vorig jaar was het wapen aan de beurt. Het college stelde voor om gewoon het wapen te nemen van de oude gemeente Katwijk. De fractie van de ChristenUnie vond dat te gemakkelijk. Met wat meer creativiteit en gevoel voor historie zou het toch mogelijk moeten zijn om een wapen te creëren dat iets te maken had met alle drie de dorpen? Gelukkig werd daar naar geluisterd en is er een nieuw voorstel gekomen. Een wapen dat een duidelijke relatie heeft met de historie maar ook weer een eigen karakter. Een prima keuze dus.

Nu ligt er een voorstel voor de vlag. Het voorstel van het college is om de vlag van de oude gemeente Katwijk te voorzien van een rode en een gele kleur. Het resultaat is een vrij simpele, strakke vlag. Volgens het college “aansprekend door zijn eenvoud”.

De ChristenUnie vindt het eerder saai. Toegegeven, dat geldt voor meer gemeentevlaggen maar je mag van Katwijk toch iets beters verwachten. Opvallend was ook dat een advies van de Hoge Raad van Adel terzijde werd geschoven. Zij hadden voorgesteld om de oude vlag van Katwijk te voorzien van de kleuren en de burcht uit de wapens van Rijnsburg en Valkenburg. Dat sluit beter aan bij het wapen en bevordert de herkenbaarheid. Wat de ChristenUnie betreft krijgt deze vlag de voorkeur boven de keuze van het college.

Een van de belangrijkste criteria voor de nieuwe vlag is dat deze een gevoel van herkenning oproept bij de inwoners. Volgens de ChristenUnie is dit dan ook een uitgelezen kans om de keuze van een vlag niet af te laten hangen van de smaak van politici maar deze vraag bij de inwoners van Katwijk neer te leggen. Binnenkort is hiervoor een uitstekende kans als alle inwoners opgeroepen worden om te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. Naast het kiezen van een eigen Raad kan de Katwijkse inwoner dan ook in staat worden gesteld om te kiezen voor de eigen vlag. Het winnende ontwerp zal dan door de nieuwe raad worden vastgesteld.

admin

Posts

Poll

Heeft u andere ideeën over het cultuurhuis? Discussieer met ons mee op onze Facebookpagina of laat uw reactie achter op deze website.